JESIENNA PRZEJAŻDŻKA PO OSACE
Osaka tętni życiem, barwami, zapachami. Lokalne restauracje, bary, kawiarnie i stoiska z przysmakami kuszą pyszną kulinarną ucztą. Wycieczkę rozpoczynamy w hotelu Noum, mieszczącym się w Temmabashi. Tutaj wypożyczamy rower tokyobike CS26 (ta usługa jest dostępna dla każdego, nie tylko dla gości hotelu). Zaopatrzeni w dwa koła jesteśmy gotowi do poznawania nieskończonych uroków Osaki – miasta, które słynie z najlepszej kuchni w Japonii.
ODWIEDZONE MIEJSCA:
Hotel Noum
Restauracja Ichifuji
Zupa Nikusui (makaron niku udon) zawiera wołowinę, tofu i jajka o głębokim smaku. To słynne danie pochodzi właśnie z Osaki. Był to pyszny zestaw z ryżem. Za każdym razem, gdy klient wchodzi lub wychodzi, potężny głos właściciela rozbrzmiewa: „Witamy!” Słynna restauracja uwielbiana jest zarówno przez mieszkańców, jak i odwiedzających turystów.
Wieża Tsūtenkaku
Zwana Wieżą Eiffla Osaki. Oryginalnie zbudowana w 1912 roku, została przebudowana po II wojnie światowej. Pierwotnie miała 64 m wysokości i była najwyższą budowlą Azji Wschodniej. Nowa wieża powstała w 1956 roku i liczy sobie 103 m. Taras widokowy znajduje się na wysokości 91 m.
Mel Coffee Roasters
Okienko z kawą specialty w Yotsubashi/Shinsaibashi. Właściciel ma nie tylko ogromną wiedzę o ziarnach, ale i o okolicy. Zna wszystkie najlepsze miejsca i chętnie je poleca.
Dōtonbori
Ulica wzdłuż kanału Dōtonboribashi. Tutaj najlepiej czuć pełną życia atmosferę Osaki.
Park Nakanoshima
Około 5 minut rowerem od Hotelu Noum, park ten został zbudowany po raz pierwszy w Osace w erze Meiji. Ścieżka nadrzeczna jest idealna do jazdy na rowerze. Warto również zobaczyć Centralną Salę Publiczną zbudowaną w okresie Taishō.
Wad Cafe
Kawiarnia, w której można napić się japońskiej herbaty. Możesz wybrać swoją ulubioną z pięknych misek ustawionych na półce i samodzielnie przygotować matchę. Na piętrze znajduje się również galeria, w której można obejrzeć prace współczesnych artystów ceramiki.
Mitomi Monaka
Opierając się na koncepcji „dobre rzeczy z Japonii”, można tu wypić dobrą herbatę i zjeść pyszne słodycze. Kolorowa monaka nadziewana sezonowymi składnikami to piękne danie zarówno do jedzenia, jak i podziwiania. Ponadto można zrobić własną monakę oraz kupić pamiątki.